Skip directly to content

RIBNIŠKI SEJEM 2012

on Mon, 09/24/2012 - 16:33

 

Kinološko društvo Ribnica je v zadnjih letih že stalnica s svojim programom na Ribniškem sejmu. Da pa ne bi bili enolični in vsako leto prikazovali pasme in šolanje, smo za 36. ribniški sejem  povabili  v Ribnico tekmovalce v agilitiyu. Organizirali smo tekmo za 2. Pokal suhe robe Ribnica, z namenom popularizacije te kinološke zvrsti tudi v ribniški dolini.

Kaj je agility?

Agility je po množičnosti zagotovo kinološka disciplina številka ena. Temelji na zaupanju in navezanosti med psom in vodnikom pri premagovanju ovir v parkurju. Cilj agilitija je, da pes pod vodstvom vodnika v določenem času premaga različne ovire in s tem dokaže svojo sposobnost, spretnost in poslušnost. Ovire, ki jih premagujejo psi so različni preskoki, tuneli, plezalna ovira, gred, gugalnica, skok skozi obroč in slalom med količki. Agility je poučna športna aktivnost naravnana k izpopolnjevanju in vključevanju psa v družbo. Ta šport razvija uglašenost med vodnikom in psom, da dozori v njuno popolno razumevanje. Tekmovalci morajo zato obvladati osnove vzgoje in poslušnosti psa.

Glede na velikost psa, razdelimo tekmovalce v tri kategorije. Tekmujejo v razredu small (pritlikave pasme), medium (srednji psi) in large (velike pasme).

Tekma se je odvijala   v prekrasnem ambientu ribniškega gradu v zgodnjem popoldanskem času. Organizirali smo dva teka, pred tem pa je potekalo ogrevanje. To je izgledalo tako, da je pes pod vodstvom vodnika v določenem času premagal čim več ovir. Tako smo videli navdušenost psov nad slalomom, saj so psi od navdušenja kar cvilili, premagovali so gugalnico, tunele, plezalno steno,… Za samo tekmo mora tekmovalni tandem premagati določene ovire v danem vrstnem redu v čim krajšem času. Za drugi tek so ovire spremenjene, tako da samo tekmovanje poteka zelo dinamično. Med pritlikavimi pasmami prevladujejo pinči v kategoriji medium najdemo izredno veliko različnih pasem, od kodrov do ovčarjev. V kategoriji large pa prevladujejo mejni ovčarji, po mnenju strokovnjakov najbolj pametni psi.

Nad tekmo je bedela slovenska sodnica, ga. Katja Dremol. Sama je bila nad organizacijo, tekmovalci, ambientom in gledalci navdušena, saj je bilo na tej tekmi važno sodelovati, ne pa zmagati. Kinološkemu društvu brez donatorjev ne bi uspelo izpeljati tekme v takem obsegu, saj smo vse tekmovalce obdarili s simboličnimi darili, pa tudi praznih želodcev niso odšli. Zato se vsem donatorjem prav lepo zahvaljujem .

Ta tekmovanja so prikaz sproščenosti, igrivosti in povezanosti med človekom in psom, vse to pa je podkrepljeno z znanjem, spretnostjo in poslušnostjo psa. Vse to pa smo v Ribnici   videli, ter se na lastne oči prepričali  kako poteka tekmovanje, v katerem uživamo vsi: pes, vodnik in gledalec. Slike so v galeriji -

Fotografije:

Mateja Vesel

Utrinke strnila:

Karin Kočevar